• 031 664 001
  • uhddrbelisce@gmail.com
  • Pon - Pet: 18:00 - 21:00

Belišćanski dragovoljci na komemoraciji u Dalju

Podijelite ovu objavu

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U četvrtak, 1. kolovoza,  među brojnim sudionicima komemoracije u Dalju, bili su i predstavnici GO UHDDR-a Belišća.

Stjepan Brezovac, Josip Trbojević, Damir Poljak i Robert Dupca (koji je jedan od preživjelih u tom stravičnom događaju), osobnim automobilom krenuli su odati počast poginulima u obrani Policijske postaje Dalj i zapalili svijeće pred spomen obilježju u Dalju.

Na taj dan 1991. godine. u ranim jutarnjim satima srpski pobunjenici su uz pomoć JNA (koja se napadom topništvom na postaju hrvatske policije po prvi put u sukobu otvoreno svrstala na srpsku stranu) napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije, tražeći njihovu predaju. Nakon gotovo desetosatne opsade – pucanja po okruženoj zgradi, čak i iz tenkova – postaja je zauzeta i svi koji nisu ubijeni u opsadi, likvidirani su odmah potom, i to 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite, koji su i izmasakrirani.

Nakon odavanja počasti preminulima, javio nam je tajnik UHDDR-a Belišće, Predrag Trbojević, belišćanski su dragovoljci prisustvovali služenju svete mise u crkvi u Dalju, a druženje i sjećanje na taj nemili događaj nastavili su sa svojim prijateljima od kojih je jedan dio također sudjelovao u tome stradavanju. Druženje uz prigodnu večeru nastavilo se do večernjih sati.

izvor: valpovstina.info