• 031 664 001
  • uhddrbelisce@gmail.com
  • Pon - Pet: 18:00 - 21:00

DAN „VUKOVA S DRAVE“ Spomen na heroje koji su nas branili i čuvali bez kalkulacija

Podijelite ovu objavu

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 U Valpovu je održana svečanost obilježavanja 30. obljetnice 107. brigade Hrvatske vojske.

U spomen valpovačkoj herojskoj 107., svim braniteljima, policajcima, pripadnicima narodne zaštite i svima ostalima koji su branili Valpovštinu i Miholjštinu položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen križa na valpovačkom gradskom groblju. Polaganju vijenaca prisustvovali su izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske general pukovnik Marijan Mareković, izaslanik Sabora Republike Hrvatske Goran Ivanović, izaslanik Vlade gospodin Špiro Janović s izaslanikom Ministarstva obrane RH brigadirom Zlatkom Radočaj, Izaslanik ministra unutarnjih poslova Ladislav Bece zajedno s načelnicima policijskih postaja Beli Manastir i Belišće, dožupan osječko-baranjski Mato Lukić, Zapovjedništvo 107. brigade, koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici grada Valpova s gradovima i općinama iz zone odgovornosti 107. brigade HV. Koračnicu su izveli članovi Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo. Komemoraciju je predvodio valpovački kapelan Luka Ćosić.

Na svečan način odana je počast herojima koji su branili i čuvali domovinu bez kalkulacija i ne očekujući ništa zauzvrat i koji su dali ne mjerljiv doprinos tome da danas imamo Hrvatsku.
Obljetnica 107. brigade nastavila se na svečanom polaganju lovorovog vijenca kod spomen obilježja 107. brigade, a zatim su uzvanici upućeni u Centar kulture „Matije Petra Katančića“ gdje je održana svečana akademija. Govornici su redom isticali nemjerljiv doprinos „Vukova s Drave“ te čestitali svim braniteljima njihov dan, Dan 107. brigade Hrvatske vojske. Prisutnim gostima su se obratili brigadir Miroslav Štargl, general pukovnik Slavko Barić, ispred Vlade Janović, ispred Hrvatskog sabora Ivanović te general pukovnik Marijan Mareković u ime predsjednika Republike Hrvatske.

Svečanu akademiju svojim nastupom su uveličali pjevačko društvo Matija Petar Katančić zajedno s Norom Pastulović koje je otvorila svečanost himnom

Okupljene je na početku pozdravio gradonačelnik grada Valpova.

„Smatram da ne moram podsjećati na sve ono što 107. brigada HV znači za Valpovo i sve nas. Samim spomenom Vukova s Drave svi znaju da se radi o valpovačkoj herojskoj 107. i da ona predstavlja sve branitelje, policajce, pripadnike narodne zaštite i sve ostale koji su branili Valpovštinu i Miholjštinu odnosno istok Hrvatske onda kada je bilo najpotrebnije. Naša brigada sudjelovala je u brojnim akcijama i odazivala se zapovijedima Glavnog stožera HV kad god i gdje god je zatrebalo. Ponosni smo na vas i nećemo vas zaboraviti!“ – istaknuo je gradonačelnik Šutalo.
Druženje sudionika i gostiju, koje je bilo predviđeno protokolom, nastavilo uz organizirani prijenos utakmice 1/8 finala EURA između Hrvatske i Španjolske na velikom video zidu u šatoru kod NK Valpovke i nastup TS Čuvara Noći i Kočija.

Grad Valpovo za ovu prigodu pripremio je vojnički grah za sve posjetitelje.