• 031 664 001
  • uhddrbelisce@gmail.com
  • Pon - Pet: 18:00 - 21:00

Obilježen Dan državnosti RH i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća

Podijelite ovu objavu

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U nedjelju, 30. svibnja 2021. godine, prigodnim programima uz polaganje vijenaca kod Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave i Spomen-križa svim poginulim žrtvama Domovinskog rata grada Belišća na gradskom groblju u Belišću svečano je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća.

Predstavnici Grada Belišća, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Ljerkom Vučković i predstavnici Gradskog vijeća grada Belišća položili su vijenac i upalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Pijetet i poštovanje iskazali su i predstavnici Grada Valpova na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine, belišćanskih braniteljskih udruga UHDDR-a i HVIDR-e, Policijske postaje Belišće koje je predvodio zamjenik načelnika Nikola Pepić, Udruge umirovljenika policije Belišće.

Himnu Republike Hrvatske i domoljubnu skladbu „Moja domovina“ izvela je Valentina Pavlović, a službu riječi predvodio je vlč. Luka Ćosić, župni vikar u župi Valpovo.

Prigodnim programom i molitvom koju je predvodio vlč. Luka Ćosić uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća obilježen je i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća kod Spomen-križa svim poginulim žrtvama Domovinskog rata grada Belišća na gradskom groblju. Na taj je način odana odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata.

Prije svečanosti u Belišću, na gradskom groblju u Valpovu također je upriličena svečanost odavanja počasti povodom ove obljetnice, a na kojoj je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković položila vijenac i upalila svijeću kod križa podignutog u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu.

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava se u spomen na 30. svibnja 1990. godine kada je konstituiran prvi demokratski izabran Sabor. Bio je to početak puta prema osamostaljenju i stjecanju neovisnosti Hrvatske. Tomu vremenu, a prije svega hrvatskim braniteljima čija je žrtva omogućila stvaranje neovisne, demokratske i europske Hrvatske dugujemo neizmjernu i vječnu zahvalnost.