• 031 664 001
  • uhddrbelisce@gmail.com
  • Pon - Pet: 18:00 - 21:00

Povijest UHDDR Belišća

Ovdje dodajte tekst naslova

GRADSKI OGRANAK UDRUGE HRVATSKIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA GRADA BELIŠĆA

O radu Udruge od 1994. do 2016. godine

O radu UHDDR-a Belišće

  Gradski ogranak udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata grada Belišća (među članstvom i građanstvom poznat kao UHDDR Belišće) osnovan je davne, tada još ratne 1994. godine. U tom trenutku pa sve do 1998. godine koristio se naziv UHDDR Valpovština. Iako je danas ime Belišće, Udruga djeluje na području cijele Valpovštine, gradovi Belišće i Valpovo, te općine Petrijevci i Bizovac, a u početku Udruga je pokrivala i općinu Marijanci i dijelove Donjeg Miholjaca. UHDDR Belišće je naslijedila sve članove i aktivnosti prijašnjeg ogranka.

    UHDDR Belišće dio je velike obitelji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata sa sjedištem u Zagrebu. UHDDR je osnovan 9. siječnja 1993, godine kao prva udruga koja okuplja sudionike Domovinskog rata i danas broji 239 ogranaka i podružnica. Predsjednik UHDDR-a je ing. Tomislav Merčep. Prema podacima županijskih podružnica UHDDR-a o evidenciji članstva na području Republike Hrvatske, UHDDR ima ukupno 302.176 članova od kojih je 36.062 sa zlatnom iskaznicom, 21.712 sa srebrnom iskaznicom i 244.402 člana sa brončanom iskaznicom.

    Kroz UHDDR Belišće prošlo je više od 680 članova, a provedene su mnogobrojne aktivnosti, kao i pokrenut čitav niz inicijativa.

O radu i aktivnostima Udruge snimljeno je stotine sati video materijala i mnogo fotografija.
Od najzanimljivijeg video zapisa režirano je preko dvadeset DVD-a. Sav video materijal i obradu odradio je član Udruge Josip Prelčec.

  Predsjednicima i tajnicima Udruge u radu su pomagali dopredsjednici, članovi Odbora, ali i ostali mnogobrojni članovi. Od osnutka pa do danas predsjednici Udruge bili su: Anđelko Lacković, Miroslav Šošić, Milan Belcar i Zlatko Rogač. Tajnici Udruge bili su: Željko Karajkov, Jasenko Kardum, Siniša Prelčec, Marko Trupina i Josip Vučetić.

    Glavni ciljevi Udruge su: zaštita statusa i promicanje interesa hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata; pomoć u ostvarivanju prava hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i članova njihovih obitelji; promicanje i zaštita stečevina Domovinskog rata i njegovih sudionika.

    Najvažniji poslovi i djelatnosti Udruge su: zalaganje za provedbu pravne i socijalne zaštite članova Udruge; briga o reprofesionalizaciji i zapošljavanju prikladno stručnoj spremi, zdravstvenom stanju, te fizičkim sposobnostima članova Udruge; promicanje tjelesne kulture radi unapređivanja opće sposobnosti članova Udruge i njihovih članova; Udruga naročito skrbi o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti članova i njihovih obitelji, ta skrb se naročito iskazuje organizacijom, te provođenjem socijalnih, istraživačkih i preventivnih programa i projekata; Udruga stalno skrbi o razvoju duhovne dimenzije potreba članova, njihovih obitelji i djece te mladih; Udruga priprema i organizira sportske, kulturne i zabavne manifestacije samostalno, ili u suradnji s drugim udrugama.

    UHDDR Belišće je u provedbi svojih ciljeva pomagala pri zapošljavanju nezaposlenih hrvatskih branitelja, prilikom očuvanja postojećeg posla, kao i pri pronalaženju poslova za poduzetnike, članove udruge. Također je udruga, u svojim mogućnostima članovima udruge i njihovim obiteljima pružala pravnu i socijalnu zaštitu.

    Svoje projekte i aktivnosti udruga provodi sredstvima jedinca lokalne uprave i samouprave: gradovi Belišće i Valpovo, općine Petrijevci i Bizovac i Osječko-baranjska županija. Značajan sponzor Udruge je i Ministarstvo branitelja RH.

Inicijative i aktivnosti:

Davne 1994. organizirana je procesija od crkve u Bistrincima do svetišta sv. Ane. Dijelom je prolazila kroz polja jer su s druge strane još marljivo vrebali okupatorski vojnici. Procesija i misa organizirani su povodom 30. studenog, dana kada je 1991. godine izvršena prva akcija 107. brigade HV-a na tada okupiranoj Baranji, te dan kada su u Torjancima, za buduću slobodnu i samostalnu Hrvatsku svoje živote položili Pavo Horvat, Marko Pavlović, Darko Dervenšek i Damir Banović. Središnjicu događaja čini misa zadušnica za poginule pripadnike akcije: Pavu, Marka, Darka i Damira ali i za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. Tradicionalno se održava svake godine na sam dan pogibije hrvatskih vitezova.

Sljedeća velika aktivnost je iz 1997. godine, izgradnja Rekrecijskog centra Karašica. Centar se nalazi između Kitišanaca i Gata nasuprot Tiborjancima, udaljen od glavne ceste 600 metara.

Na centru su vlastitim sredstvima i radom članova udruge izgrađeni športski tereni za mali nogomet, odbojku, stolni tenis, viseću kuglanu, košarku i boćanje. Uz postojeću zgradu koju smo renovirali ugradili smo i četiri mala roštilja i jedan veliki, nadstrešnicu za 60 ljudi, skladište za alate i ostalu imovinu, te uredili obalu rijeke Karašice. Također je izbušen bunar, a uz pomoć tadašnjeg Kombinata Belišće d.d. nabavljen je agregat za struju. Prilazna makadamska cesta od 600 metara izgrađena je radovima članova uz donaciju i pomoć INA naftaplin i Kombel d.o.o.

    Pored članova i obitelji članova Udruge Rekrecijski centar je otvoren za korištenje svih građana. Tako su usluge, odmor i rekreaciju na RC koristili grupe građana, razne udruge, sindikalne organizacije, te pripadnici Hrvatske vojske, kao izviđači i škola djeca.

    Na inicijativu i prijedlog UHDDR-a Belišće 2000, godine plaketa Grb grada Belišća dodijeljena je Radio klubu Belišće 9A1KDE. Godinu prije toga ta plaketa je dodijeljena našoj udruzi s obrazloženjem: Za izuzetan doprinos u obrani i očuvanju opstojnosti Republike Hrvatske.

    7. rujna 2000. godine na inicijativu UHDDR Belišće održan je prvi sastanak Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje djeluju na području Valpovštine. Prvu koordinaciju su uz našu udrugu činili HVIDRA, UHVDR, UHBLPTSP, UPHB, URPBDR, UUPBDR i URVHD. Na prvom sljedećem sastanku koordinaciji se priključio i Klub 3. taravanj.

    Prva inicijativa tadašnje koordinacije, a na prijedlog UHDDR-a Belišće bila je imenovanje mosta koji povezuje Belišće s Baranjom po tematici iz Domovinskog rata, a naknadno je uz upornost članova naše Udruge most nazvan Most 107. brigade HV.

    Sljedeća aktivnost koordinacije je bila organiziranje ophodnje od Belišća prema šumi Jugovača s odredištem Rekrecijski centar Karašica. Ophodnja je organizirana povodom prve borbene akcije 107. brigade HV, 30. listopad 1991., a u organizaciju ophodnje uključilo se i Hrvatsko planinarsko društvo Belišće.

    Svakako je za naglasiti i inicijativu za dodjelu imena Park hrvatskih dragovoljaca koji se nalazi u samom centru grada Belišća.

Velika aktivnost i inicijativa koja dolazi iz UHDDR-a Belišće je izgradnja spomen obilježja poginulim pripadnicima 107. brigade HV. Drugi suinicijator ovog projekta bila je Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata iz Baranjskog Petrovog Sela.

30. studenog 1991. godine poginulo je četiri pripadnika 107. brigade HV:
Damir Banović, Pavo Horvat, Darko Dervenšeki Marko Pavlović.
3. travnja 
tragično su poginuli u obrani suvereniteta Republike Hrvatske: Zlatko Ivić, Slavko Ivić, Mario Rupić, Josip Topić, Miroslav Bošković, Mirko Culek, Marin Šarac, Mirko Šimara, Darko Strugačevac, Željko Tomić, Josip Vrbanić, Branko Špoljarić, Đenet Mujkić, Josip Sabol i Kruno Bračevac.

    Spomenik se nalazi na lijevoj obali rijeke Drave, u depresiji pored lijeve strane dravskog nasipa, istočno od prometnice Belišće – Beli Manastir. Autorsko je djelo Eduarda Hudolina.

    Izgradnju spomenika koji je završen 29. ožujka 2002. godine uz inicijatore i koordinaciju udruga pomogli su: Osječko-baranjska županija, II ZP OSRH Đakovo, Belišće d.d., GP Osijek Koteks, Kamenolom Gradac d.d., Gradnja d.o.o. Osijek, Opeka d.d. Osijek, PPK Valpovo, Kromopak d.o.o. Valpovo, Grad Valpovo, Grad Belišće, Grad Beli Manastir, Grad Donji Miholjac, HEP d.d. DP Elektroslavonija Osijek, Našice Cement d.d.

    Tradicionalno obilježavanje akcije 3. travanj koje se obilježava hodočašćem do Spomen obilježja, te prigodnim protokolom uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća inicirano je i u početku organizirano od strane UHDDR Belišće.

    U suradnji s udrugom Portal Alfa 2002. godine pokrenuta je prva web stranica Udruge. Stranica je tada bila jednostavna i samo informativnog karaktera, da bi 2006. godine stranica dobila novu dimenziju i redizajna. Putem stranice koja se nalazi na www.uhddr.belisce.eu članovi, ali i cjelokupna javnost su informirani o aktivnostima Udruge, te je također stranica pomogla pri ostvarivanju kontakata sa sličnim udrugama.

    Memorijalni turnir 3. travanj održava se neprekidno od 2005. godine. U prvim godinama turnira natjecalo se u malom nogometu, da bi u kasnije turnire bili uvršteni bela, pikado, viseća kuglana i streljaštvo (zračna puška). U memorijal je uključen veliki broj članova, ali i pripadnika prijateljskih udruga. Tijekom godina sudjelovali su: UHDDR Bilje, Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Osijek, Đakovo, Donji Miholjac i Marijanci, potom prijateljske udruge INA-NAFTAPLIN “KVIN”, Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata Klub Baranjsko Petrovo Selo, HVIDR-a Belišće, HVIDR-a Valpovo, Udruga umirovljenika unutarnjih poslova – Osijek ispostava Belišće(prije Valpovo), Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije OBŽ, Policijska postaja Valpovo i kasnije Belišće.

“STOP MINAMA” je akcija kojoj je bio cilj upozoriti javnost na veliki broj minskih polja i nerazminiranih mina, na njihovu prisutnost i opasnost. Uz samu upozorenje cilj je bio i prikupiti određena financijska sredstva za razminiranje. U pomoć prezentacijskog djela, (Stop minama! – 500 dječjih ruku spojenih preko mosta – srcem protiv mina pod nogama Hrvatske) Udruzi su se priključili grad Belišće i općina Petrijevci, Centar za razminiranje, Osnovna škola Belišće, Kajak klub Belišće i izviđači Iovalliosa iz Valpova.

    Također su veliki doprinos STOP MINAMA dali članovi Likovne udruge Bel Art koji su donirali veliki broj umjetničkih slika za aukciju u sklopu akcije „Kistom, perom i pjesmom – protiv mina pod nogama Hrvatske“. Svi prihodi uplaćeni su Centru za razminiranje. Aukcija je provedena u suorganizaciji Nadbiskupijskog ureda za pastoral branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije.

    Povjerenik za pastoral, vlć. dr. Stanislav Šota tada je uspostavio veliku suradnju s našom Udrugom koja traje dugi niz godina, sve do današnjih dana.

30. 11. 2010. godine osnovana je Sekcija Sljednika stečevina hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Sekcija je osnovana uz suglasnost Središnjice, ali na inicijativu UHDDR-a Belišće. Sva dokumentacija, Pravilnik i Protokol napisali su članovi naše Udruge. Središnjica je dala odobrenje i preporuku ostalim ustrojstvenim oblicima za osnivanje Sekcija. Sekcija ima za cilj: promicanje i zaštita stečevina Domovinskog rata, razvijanje i promicanje obiteljskih vrednota među članovima UHDDR-a i Sekcije, promicanje tjelesne i duhovne dimenzije članova UHDDR-a i Sekcije. Predsjednica Sekcije Belišće je dipl. iur. Sanda Rogač.

Među najnovijim aktivnostima je suradnja Udruge i župe u Belišću. Na poziv belišćanskog župnika fra Branka Janjića Odbor Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Belišća gostovao je u župi sv. Josipa Radnika u Belišću, dana 19. studenog 2014. godine. Tom prigodom dogovorena je buduća suradnje između udruge i župe. Sve sljedeće susrete vodio je fra. Marin Matančić, koji je ujedno postao i duhovnik dragovoljaca i počasni član naše Udruge.

Hodočašća i obilježavanje datuma i spomen obilježja Domovinskog rata

    Uz navedeni broj inicijativa i aktivnosti članovi udruge, često i u pratnji obitelji hodočaste svetištima, te obilježavaju značajne datume kao i spomen obilježja Domovinskog i 2. svjetskog rata.

    Pored spomenutog 3. travnja, Udruga tradicionalno 18. studenog sudjeluje u “Koloni sjećanja” i tako odaje spomen žrtvama Vukovara. Također redovno obilježavamo „I u mom gradu Vukovar svijetli“ koja se provodi 17. studenog. Mimo tradicionalnih datuma članovi su u više navrata pohodili i druga vukovarska spomen obilježja kao masovna grobnica Ovčara, Spomen dom Ovčara koji je otvoren u jednom od hangara na Ovčari u kojem je počinjen ratni zločin kojeg su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi, te Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.

    Avijacija okupatorske JNA je 7. studenog 1991. godine izvela podmukli napad na Bizovac. Tada je poginulo 8 osoba, civila i pripadnika policije, a 25 osoba je ranjeno. Općina Bizovac povodom ovog tragičnog događaja podigla je spomen križ i organizira prisjećanje na žrtve, a redovno i naša Udruga sudjeluje u obilježavanju.

    1999. godine organizirano je hodočašće marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, a tradicionalno se hodočasti u Aljmaš, Gospi od Utočišta.

Tom prigodom dragovoljci pohode križni put na Kalvariji i zapale svijeće kod Spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu na desnoj obali Dunava.

Povodom godišnjice oslobađanja „Miholjštine” od okupatorske JNA, UHDDR Donji Miholjac i ostale braniteljske udruge s područja miholjštine tradicionalno organiziraju prigodno svečano obilježavanje. Naša Udruga je redovni posjetitelj.

Dragovoljci obilježavaju i svoj dan, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja” Tom prigodom održava se obiteljsko okupljanje uz prigodan domjenak i sportsko-rekreativne aktivnosti, te uz prigodni program u vlastitoj organizaciji.

    U nekoliko navrata članovi udruge posjetili su spomen obilježje u Bleiburgu gdje se održava komemoracija žrtvama Bleiburga i Križnih putova.

    Također smo u više navrata sudjelovali na komemoraciji u spomen žrtvama komunističkog zločina na Spomen području Crni potok (iznad našičke cementare). Na komemoraciji se odaje počast svim poginulima u 2. svjetskom ratu i poraću, kao i poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom 

27. lipnja 2015. godine u organizaciji našeg duhovnika, fra. Marina Matančića organiziran je posjet Kloštru Podravskom. Središnji događaj bio je Sveta misa kod Spomen-obilježja u šumi Limbušpovodom 70-te obljetnice ubijenih i smrtno stradalih hrvatskih vojnika i civila tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, stradanja podravskog naroda i žrtava masovnih grobnica u Limbušu, Seči i Opekoj Reci. Misu je predvodio M.p.o. fra Niko Barun, provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša, uz kocelebraciju svećenika Đurđevačkog dekanata.

Sportsko-rekreativna druženja i memorijali

    Pored svog memorijala 3. travanj, udruga u cilju provođenja rekreacije i socijalizacije članova ima suradnju s velikim brojem udruga i u tu svrhu posjećuje prijateljske udruge i njihove turnire i memorijale ili turnire u organizaciji naše Središnjice. Tako se u vlasništvu Udruge nalazi veliki broj pehara, medalja i priznanja.

Među najvažnijem događanjima su Susreti djece hrvatskih branitelja u organizaciji Središnjice. Prvi takvi susreti međužupanijskog tipa održani su u Belišću i u organizaciji naše Udruge još davne 2002. godine.

Od tada se redovno održavaju državni susreti, a natječe se u više sportskih disciplina (nogomet, graničar, odbojka, elektronski pikado, stolni nogomet i playstation), kao i u nizu radionica (likovna, glazbena, edukativna, škola u prirodi). Djecu vode i o njima brinu naši voditelji, a glavni koordinator za županiju u zadnjih nekoliko godina je naš član Josip Vučetić. S tih natjecanja djeca su donijela preko 30 medalja.

Još od 1994. godine Središnjica organizira tradicionalno edukativno-sportsko-kulturno-društveno-rekreativno okupljanje hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, a naš ogranak redovito posjećuje ta događanja.

    Među suradnike spada prijateljska Udruga branitelja Domovinskog rata INA-Naftaplin KVIN. U njihovoj organizaciji provodi se u Iloku još od 2004. godine Memorijal Vjekoslav Britvić u spomen na osnivača udruge Vjekoslava Britvića.

    U organizaciji UHDDR-a Donji Miholjac, grada Donji Miholjac i općine Podravska Moslavina održava se Memorijal Mirko Šimara koji Udruga redovito posjećuje.

    Također Udruga posjećuje turnir u organizaciji UHDDR Bjelovar pod nazivom Susreti prijatelja UHDDR-a.

Dragovoljci Belišća sudjelovali su u Dalju na obilježavanju tragičnog masakra hrvatskih branitelja. Dana 1. kolovoza 2015. godine navršilo se 24. godine tragičnog masakra 20 policajaca Policijske postaje Dalj, Policijske uprave Osječko-baranjske, 15 pripadnika ZNG-a i 4 pripadnika Civilne zaštite. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije organizirala je svečano obilježavanje ovog tragičnog događaja. Tom prigodom članovi naše Udruge su uz sudjelovanje u aktivnostima kuhali čobanac za sve sudionike u 100 litarskom kotliću.

    U organizaciji đakovačkog UHDDR-a održava se manifestacija koja se provodi povodom oslobođenja vojnih objekata JNA u gradu Đakovu, pod nazivom Zvonila su zona katedrale naše, belišćanski dragovoljci su redoviti posjetitelji.

    U organizaciji županijskog UHDDR-a provodi se memorijal hrvatskih snajperista „Grom“, gdje naši članovi redovito ostvaruju dobre rezultate.

    Za spomenuti je još i malonogometni turnir U Slavonskom Brodu i nama najbliži malonogometni turnir u organizaciji UHDDR Marijanci.

Tribine i okrugli stolovi

 Udruga je sudjelovala na mnogobrojnim tribinama, okruglim stolovima i edukacijama a među najvažnije spadaju:

    Susret članova Nadbiskupijskog povjerenstva i župnih animatora za pastoral branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Predavači su bili general-bojnik Željko Sačić na temu “Vrednote Domovinskog rata i lažne vrijednosti današnjeg društva u Hrvatskoj” i vlč. Ante Mihaljević, vojni kapelan na temu “Dostojanstvo hrvatskog čovjeka i vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu

    U organizaciji povjerenstva za pastoral branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji održana je tribina pod nazivom “Haški sud – što je propušteno?” – predavač Višnja Starešina, dipl politolog i projekcija filma “Treći pohod” – film govori o Al-Kaidi i njenu djelovanju u Bosni i Hercegovini.

    Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinsko rata GO Belišće u suradnji s braniteljskom zadrugomZlatna gruda iz Velikih Zdenaca organizira predavanje na temu uzgoja putar tikvice.

Povodom Uskrsa, Sljednici stečevina hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata sudjelovali su u tradicionalnoj manifestaciji grada Belišća- Gnijezdo s tisuću pisanica. Tom prigodom građanima su dijelili čestitke i uskrsne pisanice s grbovima Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i Sljednika stečevina hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, a one najmlađe su razveselili slatkišima.

    Hrvatska udruga za prevenciju suicida i naša udruga organizirali su tribinu s nazivom: „Znanjem do povjerenja“ (znanje sprječava suicidnost i ovisnost). Predavač prim.mr.sc. Elvira Koić dr.med. specijalist psihijatar, subspecijalist socijalne psihijatrije, predsjednica Hrvatske udruge za prevenciju suicida i suradnici Martina Šantić i Zoran Pemper.

    Pored navedenog dragovollci su sudjelovali na informatičkim tečajevima i edukaciji za pisanje projektnih prijedloga.

Spomen soba

  U prostorijama Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Belišće nalazi se spomen soba. Središnje mjesto Spomen sobe su fotografije poginulih u obrani suvereniteta Republike Hrvatske s područja Valpovštine. Tu se još nalaze i razne ratne fotografije, te razni suveniri kao što su topovske i tenkovske čahure, razna streljiva i prvi primjerci ručno izrađenog oružja koje je korišteno u prvim ratnim mjesecima. Treba naglasiti da je sve oružje i streljivo trofejno i van funkcije, čime se vodi briga o sigurnosti posjetitelja. Također se Spomen soba redovno nadopunjuje i osvježava.
Kroz Spomen sobu su prošli brojni posjetitelji, a naročito djeca osnovne i srednje škole u sklopu sata povijesti.

Završna riječ

Udruga je u svom radu, od osnutka pa do današnjih dana provela veliki broj aktivnosti. U te aktivnosti uključen je veliki broj članova, kao i obitelji članova udruge. Također je kroz naše aktivnosti bio uključen i veliki broj članova naših prijateljskih udruga, gdje su ostvareni važni kontakti i suradnja.
Osim sa braniteljskim udrugama surađivali smo i sa mnogobrojnim drugim udrugama, institucijama, jedinicama lokalne uprave i samouprave, kao i s pojedincima.
Ovi rezultati pokazuju da su ciljevi Udruge u velikome ostvareni, a to je prije svega: Očuvanje digniteta Domovinskog rata, te Rekreacija i socijalizacija članova udruge i njihovih obitelji.

GO UHDDR Belišće

Materijal pripremljen i obrađen u suradnji s udrugom Belkatalog.